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Herbal tea in the treatment of diabetes mellitus
Edmond A. Ryan, MD Clin Invest Med 2000;23(5):311-7 [ résumé ] Abstract Objective: To evaluate the effects of a native herbal tea in patients with type 2 diabetes. Design: Randomized, placebo-controlled, single-blind study. Setting: The Metabolic Centre at the University of Alberta Hospitals. Subjects: Forty volunteers with type 2 diabetes. Interventions: After a 1 month "run-in" period, subjects drank 250 mL/d of either the herbal tea or a placebo tea for 10 days, and were followed up for a further 4 weeks. Outcome measures: A responder analysis defined as a 10% change in mean blood glucose levels based on 4 capillary glucose readings daily. Secondary end points included changes in HbA1c, fructosamine and response to a meal challenge using Ensure. Results: The responder analysis showed no benefit from the herbal tea. Fructosamine levels before and after tea therapy decreased significantly in both study groups. Mean HbA1c levels and incremental areas under the glucose curve (AUC) in the meal challenge did not change in either study group. These data were reanalysed in hyperglycemic subjects with HbA1c levels greater than 120% of normal. The responder analysis and HbA1c levels did not change in either group. Mean (and standard deviation) fructosamine levels, before and after tea therapy, were significantly lower in the herbal tea group than in the placebo tea group (361 [98] versus 338 [100] µmol/L, p < 0.01 compared with 338 [60] versus 323 [49] µmol/L, p = 0.08). In the hyperglycemic subgroup the mean AUC during the meal challenge, before versus after tea therapy, was 776 (369) versus 639 (331) mmol/L (p = 0.22) in the herbal tea group and 433 (125) versus 420 (173) mmol/L (p = 0.90) in the placebo group. Conclusions: Although the responder analysis failed to show an effect of the herbal tea, the data suggest there may be a short-term benefit from the tea in subjects with poor glycemic control. Résumé Objectif : Évaluer les effets d'une tisane naturelle chez des patients atteints d'un diabète de type 2. Conception : Étude randomisée à simple insu avec placebo. Contexte : Centre métabolique aux hôpitaux de l'Université de l'Alberta. Sujets : Quarante volontaires atteints d'un diabète de type 2. Interventions : Après une période de «rodage» d'un mois, les sujets ont ingéré 250 mL/j de la tisane ou d'un placebo pendant dix jours puis ont fait l'objet d'un suivi pendant quatre semaines. Mesures de résultats : Analyse de la réponse au traitement, définie comme étant un changement de 10 % des taux moyens de glucose sériques, à partir de quatre lectures capillaires par jour. Mesure des résultats secondaires à la fin du traitement, y compris variation des taux d'HbA1C et de fructosamine et réaction à une provocation par ingestion d'Ensure. Résultats : L'analyse de la réponse au traitement a révélé que la tisane n'avait eu aucun effet bénéfique. Dans les deux groupes de l'étude, les niveaux de fructosamine avant et après la thérapie à la tisane ont diminué de façon marquée. Les niveaux moyens d'HbA1c et les surfaces d'augmentation sous la courbe (SSC) du taux de glucose dans le nouveau régime n'ont pas varié chez l'un ou l'autre groupe. On a analysé à nouveau ces données chez des sujets hyperglycémiques dont le niveau de HbA1c était supérieur de 120 % à la normale. L'analyse des répondants et les niveaux de HbA1c n'ont pas changé dans l'un ou l'autre groupe. Les niveaux moyens (et l'écart type) de fructosamine, avant et après la thérapie à la tisane, étaient significativement moins élevés dans le groupe ayant ingéré la tisane que chez le groupe placebo (361 [98] contre 338 [100] µmol/L, p < 0,01 comparativement à 338 [60] contre 323 [49] µmol/L, p = 0,08). Dans le sous-groupe hyperglycémique, la SSC moyenne pendant le régime, avant et après la thérapie à la tisane, s'est établie à 776 (369) contre 639 (331) mmol/L (p = 0,22) dans le groupe ayant consommé la tisane, et à 433 (125) contre 420 (173) mmol/L (p = 0,90) dans le groupe placebo. Conclusions : Même si l'analyse de la réponse n'a révélé aucun effet attribuable à la tisane, les données laissent croire que l'ingestion de tisane chez des sujets qui contrôlent mal leur glycémie peut leur être bénéfique à court terme. Dr. Ryan and Ms. Imes are with the Department of Medicine, University of Alberta, Edmonton, Alta. Dr. Wallace is currently with the Department of Medicine, Royal Columbian Hospital, New Westminster, BC. Mr. Jones is deceased. He was with the Alexis band, Alberta Medical subject headings: alternative medicine; beverages; diabetes mellitus, non-insulin-dependent; fructosamine; hemoglobin A; medicine, herbal; medicine, traditional; metformin (Original manuscript submitted Apr. 18, 2000; received in revised form June 30, 2000; accepted July 6, 2000) Reprint requests to: Dr. Edmond A. Ryan, 362 Heritage Medical Research Centre, University of Alberta, Edmonton AB T6G 2S2 © 2000 Canadian Medical Association / Association médicale canadienne |